Oxboard rood

Waarom een Hoverboard kopen?

De afbeelding hierboven is een OXBOARD. Deze komt als een van de beste in diverse testen naar voren.

Artikel onderwerpen

Waarom een Hoverboard kopen? Of hoe ze dan ook heten..

Waarom een Hoverboard kopen? Hoverboard is eigenlijk een verkeerde benaming.  Voor dit soort apparaten is geen globale naam in het Nederlands, zoals auto of fiets, of het zou een hele lange naam kunnen zijn als ‘persoonlijk zelf balancerend transportsysteem’.

Luchtkussen

Waarom een Hoverboard kopen Ook de naam Hoverboard is niet goed gekozen. Een Hoverboard is een luchtkussenvoertuig waarmee, door het creëren van veel lucht onder het board het voertuig gaat zweven. Ook wel d.m.v. een magneet systeem waardoor het board zweeft. Dat is met deze Hoverboards niet het geval. Er zitten wielen onder waardoor het een rijdend object is.

Ninebot, Segway of Oxboard

Ook de namen Ninebot, Segway of Oxboard zijn geen goede type-aanduidingen. Deze gepatenteerde merknamen mogen beslist niet  te pas en te onpas gebruikt worden. Ze worden ten onrechte veel gebruikt voor machines die er wel wat van weg hebben. Hierdoor ontstaat er veel verwarring in relatie tot de prijs, de garantie, de service en de wettelijke toepassing op de openbare wegen.

Onderscheid

We maken onderscheid tussen de kleine Hoverboard en de grotere: Ninebot en Segway, maar ook het Nederlandse fabrikaat Oxboard. Het Oxboard wordt in dit artikel niet als Hoverboard gekwalificeerd. Het Oxboard is van goede kwaliteit, te vergelijken met Ninebot en Segway maar je kunt er wel weer een boete mee krijgen net als de Ninebot Mini Pro.

Wil je meer weten over de persoonlijk zelf balancerende transportsystemen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

button-6

Geen stuurinrichting op de Hoverboard

Waarom een Hoverboard kopen2Op de Hoverboard kun je staan maar er is geen stuurinrichting aanwezig. Het sturen doe je door het verplaatsen van je lichaamsgewicht. Ook bij het vooruit of achteruit rijden gebruik je je lichaam. Door de zeer kleine wielen is de Hoverboard  enkel geschikt voor binnenshuis of op gladde weggedeeltes zoals asfalt en beton.

Kosten

Waarom een Hoverboard kopen? Een Hoverboard kost tussen de € 300,00 en € 600,00. Voor deze prijs heb je beslist geen Ninebot, Segway of Oxboard. Wordt er ergens een van deze drie aangeboden voor rond de € 500,00 of minder wees er dan beducht op dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om een onbekend en misschien wel een gevaarlijk merk.

Gevaar

Waarom een Hoverboard kopen, ontploftDe kans is groot dat deze niet doet wat je van een Ninebot, Segway of Oxboard kan verwachten. Bovendien zijn er Hoverboards op de markt met gevaarlijk batterijen. Kijk uit want het is al regelmatig gebeurd dat er een hoverboard ontploft of dat een hoverboard in brand vliegt.

Hype

Waarom een hoverboard kopen? De hoverboard is op het moment van dit schrijven een Hype aan het worden. Vooral de goedkopere worden veel verkocht, zelfs via gerenommeerde bedrijven zoals Bol.com, met alle risico’s vandien. Echter doordat deze geen stuur hebben zijn ze niet goedgekeurd door de RDW en mogen dan ook niet de weg op. Daarbij komt dat het waarschijnlijk 6 tot 12 maanden leuk speelgoed is, daarna zal het voorspelbaar in de kast of op marktplaats terecht komen. Vooral als er al eens een bekeuring is afgegeven voor het rijden op de openbare weg.

Hoverboard boete

Met een hoverboard rijden op de openbare weg kan je een fikse boete opleveren, deze ligt op €180,00. Daarnaast zijn agenten sinds kort geïnstrueerd om ook jouw hoverboard in beslag te nemen. Dit gebeurt gewoonlijk niet zo snel, maar als een agent eens een slechte dag heeft kan je zomaar jouw mooie hoverboard (én 180 euro) inleveren!

Een aanmerkelijker risico dan de boete ontstaat wanneer je schade aanricht aan anderen of aan andermans voertuig (brommer, fiets, auto of wat dan ook). Je bent namelijk niet verzekerd als je met je hoverboard op de openbare weg rijdt. Je bent dus volledig aansprakelijk voor alle schade die jij eventueel veroorzaakt.

Tot slot

Als je toch een keuze maakt? Er zijn aardige alternatieven, deze zijn wel iets duurder maar daarmee kun je er wel met het hele gezin plezier aan beleven. Zoals de Segway, Ninebot en het Oxboard. Deze gaan jaren mee en kunnen gemakkelijk op meer oneffen ondergrond rijden doordat de wielen groter zijn. Bovendien is de garantie goed geregeld en mogen sommige van deze wel op de openbare weg als ze een VIN-code hebben. Vraag dus altijd of de machine RDW goedgekeurd is.

Wilt je meer weten over de persoonlijk zelf balancerende transportsystemen? meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief

button-6